På denne måten blir man kjent med kompetansen som de ulike brukere og brukerorganisasjoner har. Det etablerer i tillegg god kontakt og samarbeid med brukerorganisasjonene i regionen, og det bli lettere å foreslå aktuelle brukerinnlegg for kommunene.
Kompetansesentrene bør tydeliggjøre skillet mellom å opprette brukerutvalg, ansette erfaringskonsulenter og involvere brukerorganisasjoner (tjeneste- og systemnivå) samt å systematisk tilrettelegge for at aktive brukere av tjenesten er med på å utforme sin egen oppfølgning.
Noen eksempler:
Kompetansesentrene bør oppmuntre til at brukere involveres i alle utviklings- og forskningsprosjekter, og da særlig de prosjektene som utvikles i samarbeid med kompetansesentrene.
Ungdata er et godt eksempel på hvordan brukere kan involveres i resultatpresentasjon og videre arbeid med resultatene. Både KoRus Vest Stavanger og KoRus Vest Bergen har gjort dette i 2019.
KoRus Stavanger tilrettela for at ungdommens stemme skulle bli hørt i forståelsen av «Ung i Rogaland»-resultatene, ved å bruke en dag sammen med representanter for ungdomsgenerasjonen.
KoRus Bergen har også arbeidet med å involvere representanter for ungdomsgenererasjonen i Ungdata. Nytt av 2019 er at KoRus Bergen har valgt å tilrettelegge for en videre diskusjon av resultatene og eventuelle tiltak som kan settes inn i kommunen, ved å arrangere Ungdataseminarer. Videre har hver enkelt kommune som har ønsket Ungdataseminar blitt bedt om å invitere lokal ungdom til presentasjonen. KoRus har valgt å være tydelig på at de anser tilstedeværelse av ungdom som en forutsetning for at diskusjonen skal bli nyttig. Ved alle seminarer i 2019 var det ungdom tilstede og de hadde en sentral rolle i refleksjonen rundt resultatene, vurdering av ulike tiltak samt det videre arbeidet med disse tiltakene.